Woda alkaliczna - zalety

Woda alkaliczna jest nowoczesnym trendem wśród osób preferujących zdrowe odżywianie i dbających o jakość spożywanych pokarmów. Picie tej wody przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych takich jak: spowolnienie procesów starzenia, regulację pH organizmu i zapobieganie różnym chorobom przewlekłym, poprzez neutralizację poziomu kwasów w organizmie. Ta praktyka zdrowotna jest jednak kontrowersyjna dla wielu ekspertów w dziedzinie zdrowia, dlatego dowiedzmy się, czym jest woda alkaliczna i czy naprawdę posiada szczególne właściwości.

Co to jest woda alkaliczna?

Woda alkaliczna ma wyższy poziom pH niż zwykła woda pitna, czyli jest to woda zjonizowana. Poziom pH określa kwasowość lub zasadowość w skali od 0 do 14. Przykładowo, jeśli poziom wynosi 1, oznacza to, że jest bardzo kwaśna, a jeśli 13, bardzo zasadowa. Woda alkaliczna jest na poziomie 8-9 pH, podczas gdy poziom zwykłej wody wodociągowej wynosi 7 pH, czyli jest neutralne. Z tego powodu uważa się, że woda alkaliczna pomaga osobom z nadmierną kwasowością, neutralizując kwasy w organizmie, co z kolei zapobiega różnym dolegliwościom. Możliwe jest zwiększenie alkalicznych właściwości wody dzięki zastosowaniu jonizatorów wody alkalicznej czy nasadek do kranów podnoszących poziom pH normalnej wody wodociągowej. Woda alkaliczna jest dedykowana szczególnie dla osób, które nie spożywają pokarmów równoważących poziomu pH w organizmie.

Zalety wody alkalicznej

1.

Posiada właściwości mega nawilżające w porównaniu do zwykłej wody, bardziej wartościowa dla osób, które codziennie ćwiczą i potrzebują lepszego nawodnienia organizmu. Cząsteczki w wodzie alkalicznej są mniejsze i łatwiej przyswajalne przez komórki, co pozwala na szybkie uzupełnienie płynów przez organizm.

2.

Zwiększa odporność dzięki neutralizacji kwasowości organizmu, spowodowanej złą dietą, stresem czy toksynami.

3.

Zawiera niezbędne do życia minerały, takie jak magnez i wapń.

4.

Jest magazynem silnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników w organizmie, hamując proces starzenia.

5.

Neutralizuje kwasowość w żołądku i przewodzie pokarmowym.

Mimo iż woda alkaliczna jest uznawana za bezpieczną, to trzeba stosować ją z umiarem, gdyż nadmierne spożycie może niszczyć naturalne kwasy w żołądku i zabijać dobre bakterie. Co więcej, nadmierna zasadowość może powodować problemy skórne i w przewodzie pokarmowym.

Woda alkaliczna a jonizator.

Woda, która jest naturalnie zasadowa, to woda przepływająca przez skały (źródła) i zbiera minerały, które powodują jej zasadowość. Jednak większość spożywanych płynów alkalicznych jest produkowana za pomocą procesu chemicznego zwanego elektrolizą. Wykorzystuje on produkt zwany jonizatorem, który podnosi pH zwykłej wody. Twórcy tych urządzeń zapewniają, że energia elektryczna rozdziela cząsteczki kwaśne od zasadowych w wodzie, po czym kwaśna woda jest odprowadzana.

Woda alkaliczna jest dostępna w wielu sklepach ze zdrową żywnością, jak również sklepach internetowych. Można również zrobić ją samemu w domu za pomocą cytryny, limonki czy sody oczyszczonej, które sprawią, że woda będzie bardziej alkaliczna. Według powszechnych opinii woda alkaliczna, jeśli jest odpowiednio filtrowana w celu pozbycia się zanieczyszczeń, zjonizowana i ponownie poddana procesowi mineralizacji lub pochodzi z wysokiej jakości źródła, może być spożywana bez ograniczeń. Należy natomiast zachować ostrożność w przypadku sztucznej wody, która może zawierać mniej dobrych minerałów, niż wskazuje na to jej wysokie pH, a niestety może być zanieczyszczona.